Superwash er den gængse omtale af garn der kan tåle at blive vasket i vaskemaskinen ved typisk 40 grader. Der er også et andet ord for det og det er merceriseret uld. Merceriseret er groft sagt samme behandling som Superwash.

Det er af flere omgange slået fast at Superwash IKKE skader mennesker og dermed er det ikke usundt at have på kroppen.

Men Superwash behandlet uld er ikke uld som vi kender det fra de mere rene garn kvaliteter.
uld er nemlig, set under et mikroskop uldent. Det ligner faktisk små skæl og det er fra disse at ulden får sine egenskaber. Uld kan f.eks. indeholde meget vand grundet netop disse skæl, men det er også her fra at egenskaben til at holde på varmen kommer ligesom det at regulerer den.

Ved Superwash behandlet garn er disse egenskaber ikke nær så store, så garnet er mere glat.
Selve behandlingen sker oftest af to omgange. Det første man gør er at bade ulden i klorin. Dette medvirker at de ujævne fibre lægges ned og derved ikke længere har de samme egenskaber som rå ulden har.

Herefter overtrækkes garnet med en ultra tynd film, som oftest er lavet af silikone. Dette medvirker at garnet nu er helt glat og alle fibre er lagt tæt ind til stammen. Nu kan ulden vaskes i maskine og den føles heller ikke nær så krads.

Konklusion

Konklusionen er at Superwash er perfekt til dem der gerne vil have hjemmestrik og komme det i maskinen ved 40 grader uden at tænke på at krymper eller filter. Det er ligeledes godt til børn der ikke bryder sig om uld der kradser.

Omvendt skal man vide at hvis man køber Superwash behandlet uld – særligt de tykkere uldgarner, så er egenskaberne som varme regulering ikke nær så store.

Mange benytter i stor stil Superwashet garn til baby strik og dette giver god mening, når det kommer til vedligehold og vask. Tyndere garn har til trods for behandlingen stadig varmeregulering. Blot ikke i samme grad som ubehandlet garn. Det betyder dog meget ofte ikke meget.

Hvad anbefaler vi

Vi anbefaler at man køber det garn der føles bedst for dig og dit barn eller dig selv.
Vi ser superwash som en egenskab i garnet du ganske enkelt ikke får ved ikke behandlet garn.

Det skal ligeledes siges at Superwash behandlet garn ofte føles blødere og mere fast, hvilket giver et andet strikkeresultat.

Author

Comments are closed.