Uldgarn er en fælles betegnelse for garn der består af uld. Uld kan komme fra mange forskellige dyr, men oftest omtales uldgarn som garn der består fra fåreuld eller lamme uld.

Uldgarn er dog også Alpaca eller Merinould, der blot kommer fra andre dyr en får og lam.

Uldgarn er også meget mere udbredt i Europa end i resten af verden. Særligt i Scandinavian har vi mange fåreavlere og dermed større tilgang til uld.

Uldgarn fra får og lam er mere rå i den struktur og ofte tykkere spundet da de enkelte fibre er kortere. Uld varmer rigtigt godt og regulerer varmen fra kroppen, som den gør på fåret selv. Uldgarn kan godt føles mere krads end f-eks. Alpaca garn eller andre blanding garnet. Det er ofte kun til produktet er vasket første gang, hvorved fibrene bliver blødere.

Der findes mange forskellige former for uldgarn. F.eks. har mærket Istex specialiseret sig i uldgarn fra Island. Her har man uden indblanding fra videnskaben i mere end 1000 år høstet ulden fra fårene der går i de høje bjerge og voldsomme temperaturer. Det har givet lige præcis denne uld en egenskab, der holder på varmen i langt højere grad end uld fra en får i Spanien der lever under mere gunstige forhold, set med menneske øjne.

Dermed har oprindelsen meget stor betydning da uld ikke blot er uld, men rent faktisk besidder egenskaber som er unikke fra område til område.

Hvis du skal strikke en tykkere og særdeles varm bluse, så er uldgarn bestemt en af de ting du skal kigge efter. Du skal blot overveje om blusen skal sidde direkte på huden. Skal den det, vælger de fleste en blanding af Uld og Alpaca eller Merino, da det ofte er en del blødere.

Author

Comments are closed.