Mælkegarn, er et relativt nyt fænomen inden for strikke industrien, men faktisk blev mælkefibrene allerede opfundet tilbage i 1930’erne. I både Italien og i USA.

I dag er mælkegarn udviklet og forfinet til at være noget af det mest eksklusive garn på linje med silke.

En del af processen som du kan læse mere om herunder, er blandt andet at man tilføjer et antibakterielt materiale kaldet zinkoxid. Da mælk er organisk er dette en nødvendighed, men giver samtidig mælkegarnet nogle egenskaber du ikke finder i andre garner.
Mælkegarn er så blødt at det egner sig særdeles godt til babystrik og til at bære direkte på huden for allergikere eller for dig som ikke ønsker garn der kradser.

Den antibakterielle behandling gør samtidig at mælkegarn har en helende effekt for huden, hvilket er hidtil uset i andre tekstiler.
Mælkegarn er svalende i varmt vejr og varmer dejligt når det er køligt. Samme egen skaber som ved uldgarn, men bare meget blødere.

Oftest er mælkegarn blandet med andre fibre da mælken i sig selv er ret tungt. Læs herunder hvordan garnet fremstilles.

Hvordan fremstilles mælkegarn og garner med mælkeprotein?

Mælkegarn er fremstillet af mælkeproteiner, som kommer fra – ja mælk. Det lyder nok mærkelige at et flydende produkt kan ende som strikkegarn.
Selve processen er noget længere end ved almindelig garn fremstilling, da man starter med et flydende produkt. Mælken dehydreres under opvarmning og skimmes når den fortykkes, hvorved man udvinder mælkeproteinerne. Når først selve fibrene er udvundet er processen meget lig f.eks. fremstilling af Viskose.

For at sikre at fibrene holder og bliver stærke, bliver de kemisk behandlet og tilsat zinkoxid, der er et antibakterielt enzym, der giver garnet sine unikke genskaber.
Herefter spindes garnet for sig selv til et 100% mælkegarn eller sammen med andre fibre til et blandingsgarn som man oftest ser i dag, da mælke fibre er tungere end andre garnfibre som Bomuld eller Alpaca.

Filato er eksperter i Mælkegarn

Hos Filato har vi i årevis arbejdet med forskellige mælkegarner. Mælkegarn er en sjælden kvalitet da det oftest er meget dyrt at producerer. Vi har valgt de bedste af de bedste, men samtidig sikret at det ikke bliver for dyrt.
Vi har designet mange forskellige modeller i mælkegarn og dem finder du både her på siden og i butikken.
Vores tynde mælkegarn fra Jarbo kaldet Skrållan egner sig perfekt til baby strik, hvor vores tykkere mælkegarn fra Viking egner sig perfekt til voksen strik.

Author

Comments are closed.