Hvis du stadig går og tror, at strik kun er for ældre damer og bedsteforældre, så kan du godt tro om igen. Jeg har nu drevet garnforretning sammen med min kone i et pænt stykke tid og tendensen er meget tydelig: Flere og flere unge mennesker er begyndt at interessere sig for strik og hvad der ellers hører til.

Tendensen overrasker mig og min kone forholdsvist meget, da vi før vi startede forretningen altid havde troet, at det var det ældre segment som kom til at stå for langt størstedelen af vores omsætning, men sådan skulle det bestemt ikke være.

Det er blevet ”in” at strikke
I løbet af de seneste år er det blevet ”in” at strikke. Strikning er ikke længere forbeholdt ældre mennesker. I dag er strikning for alle: Store som små. Der er ingen tvivl om, at modemagasiner og det øget fokus på at skille sig ud fra mængden har haft en afgørende betydning for den udvikling som strikning har taget.

Ligeså snart at unge mennesker læser i et modemagasin, at strik er populært, så tager de det til sig og begynder at strikke selv. Og når først der er et par stykker som har fået smag for strikning, så spreder det sig som ringe i vandet. Og det har uden tvivl været noget min kone og jeg har kunne mærke på vores garnforretning.

Trenden siger, at strik ”er det nye sort”
Som trenden ser ud lige nu, så har strik forankret sig som ”det nye sort” i folks hoveder. Hvis du går en tur på strøget, så vil du hurtigt kunne spotte personer, der iklædt sig en eller anden form for strik.

Det er ikke til at vide, hvor lang tid trenden holder, men personligt håber jeg da, at den fortsætter lang tid endnu. Jeg synes, at strik giver et helt fantastisk præg. Og det er tit og ofte, at strik kan fuldende et outfit helt perfekt. Derudover er der jo også mange forskellige muligheder inden for strik. Det behøver bestemt ikke at være striktrøjer det hele. I vores garnforretning har vi faktisk flere kunder, der har stor succes med at strike deres egne kjoler.

Flere og flere unge har taget trenden til sig

Som tidligere nævnt har flere og flere unge fået øjnene op for strik. Det er ikke bare noget vi siger uden at have belæg for det. Vi kan direkte se på vores kunder, at antallet af unge stiger og stiger.

Min kone og jeg synes det er helt fantastisk, at flere og flere unge har fået lyst til at strikke. Strikning er ikke kun forbeholdt den ældre dame – det er for hele familien. Fordelen ved, at der er flere unge som strikker er, at du vil se mange forskellige kreationer i gadebilledet. Kreationer som du evt. kan bruge som inspiration, hvis du selv drømmer om at komme i gang med at strikke.

De unge strikker alt fra små tørklæder til større og mere omfattende projekter
I vores garnforretning har vi som sagt lagt mærke til, at der er flere og flere unge som køber garn af os. Og da min kone og jeg er lidt nysgerrige af natur, så har vi spurgt de unge mennesker om, hvad de egentlig strikker med alt det garn.

Vi spurgte lidt forskellige unge, og de svarede alt fra små tørklæder til store og omfattende projekter, der krævede meget tid. De svar som de unge afgav, synes vi var ret interessante. Der var altså ikke nogen bestemte former for strik som de favoriserede – de kunne nærmest lide det hele.

Hvorfor har så mange unge mennesker fået øjnene op for strik?

Hvis du ikke er ung og interesserer dig for strik, så kan det godt være lidt svært at forstå, hvorfor det lige pludselig er blevet så populært at strikke sig selv et tørklæde for eksempel.

Da jeg har en forholdsvis stor indsigt i branchen, så har jeg faktisk en ganske god teori om, hvorfor strik er blevet så populært blandt det yngre segment.

Det handler ikke om billigt tøj
For det første er det vigtigt at få slået fast, at det bestemt ikke handler om billigt tøj. Billigt tøj kan erhverves på nettet, og det giver i den forbindelse ikke nogen mening at strikke det selv.

Nej, det handler om noget helt andet end billigt tøj. Der ligger nemlig en super god grund bag den stigende interesse for strikning blandt unge.

Muligheden for at iklæde sig noget unikt er meget tiltalende
En af grundene til, at så mange unge har fået øjnene op for strik skyldes, at muligheden for at iklæde sig noget unikt og håndlavet er yderst tiltalende.

I dag er det ikke ”smart” at gå i det samme tøj. Derfor prøver det unge segment at finde elementer i deres beklædning, der kan få dem til at skille sig ud. Disse elementer kan for eksempel være gamle vintage ting, der pludselig får en kæmpe værdi, fordi det er ”gammelt” og ”unikt”. Du har med garanti set en eller flere unge, der har gået med en ældgammel vintage-taske. Sådan en taske er med til at skille dem ud som tidens trend siger man ”skal”.

Et af elementerne er også strik. Med strik kan du designe dine egne beklædningsgenstande. Det betyder, at du kan være ganske sikker på, at der ikke findes noget tøj, der tilnærmelsesvis ligner det du selv har kreeret. Og det er netop tanken om, at du går i noget tøj som ingen andre har, der tiltaler de unge uhyre meget.

Hvis de unge skal følge tidens trends, så er de nødsaget til at iklæde sig noget unikt, så de ikke ”ligner” alle andre.

Strikning modvirker stress

Det er selvfølgelig ikke kun tidens trend, der dikterer, at unge har fået en større interesse for strikning. Der er også en række andre faktorer som det yngre publikum er helt tosset med.

En af disse faktorer er, at strik modvirker stress. I dag bliver der stillet høje krav til de unge mennesker. Så høje krav at det af og til kan være svært at følge med. Når presset bliver for stort, så er det en god ide at slappe lidt af og lade batterierne op igen.

Til at slappe af har flere og flere unge fundet ud af, at strik er en super god måde at gøre det på. Når du sidder med to strikkepinde og koncentrere dig, så flyver tiden af sted, og du glemmer helt, hvad du egentlig havde travlt med – og det er dét, som virker meget afstressende.

Denne faktor gælder faktisk for alle segmenter – unge som gamle. Alle mennesker har godt af at sætte sig ned og slappe lidt af, hvad end det er med strik eller at læse en bog.

Du kan med fordel strikke foran TV’et
En af de helt store fordele ved at strikke er, at du kan gøre det hvor som helst. Rigtig mange nyder at sidde foran TV’et og følge lidt med i et TV-program samtidig med, at de strikker på livet løs.

Når du er blevet lidt øvet i at strikke, så er det tæt på, at du kan gøre det uden at kigge på dine strikkepinde hele tiden. I det tilfælde kan du med fordel følge med i din yndlings serie samtidig med, at du for eksempel strikker et smart tørklæde.

Nyd det gode, danske sommervejr med en strikkepind i hver hånd
Et godt råd jeg gerne vil viderebringe fra min kone er, at du bør sætte dig udenfor med dit strikketøj, når vejret er godt. Der findes simpelthen ikke noget bedre og mere afslappende end at sidde udenfor i det gode vejr og strikke.

Hvis du har et udhus, så vil jeg i den grad anbefale dig at rykke derud, når du skal strikke. Det at sidde midt i naturen gør bare noget helt specielt ved det at strikke, og det gælder hvad end du er en ældre dame eller en yngre person som lige er startet med at strikke.

Hvordan ser fremtiden ud for strikning?

Min kone og jeg er meget spændte på om antallet af unge strikkere vil fortsætte med at stige som det hidtil har gjort. Hverken min kone eller jeg kan se ud i fremtiden. Dog har vi alligevel en fornemmelse af, hvordan den kommer til at se ud inden for strikkebranchen. Én ting er sikkert: Strik er ikke længere forbeholdt ældre damer.

Flere og flere strikkekursus- og videoer ser dagens lys
Da vi i forbindelse med vores garnforretning følger nøje med i, hvad der sker i branchen, så har vi fået den fornemmelse, at der med tiden vil komme mange flere strikkekursus og strikkevideoer.

Disse kursuser og videoer er i den grad henvendt til det lidt yngre segment, der gerne vil godt i gang med at strikke. Og da internettet og den online verden hele tiden udvikler sig, så tror vi langt størstedelen af disse kursuser og videoer vil komme på nettet.

Jeg kan i hvert fald sagtens forestille mig at sidde med en computer eller tablet og blive instrueret i, hvordan jeg skal strikke det ene eller det andet.

Mændene begynder også så småt at interessere sig for at strikke
For at det ikke skal være løgn, så viser tendensen faktisk, at flere og flere mænd også hopper med på strikkebølgen. Det vil altså sige, at strikning er ved at udvikle sig til noget, der kan udføres af hele familien og alle aldre.

Der går nok lige lidt tid endnu før vi ser en mand i gadebilledet, der sidder og strikker, men mon ikke det kommer i takt med, at strik bliver mere populært og mere almen anerkendt af befolkningen?

Min kone og jeg vil gerne sige mange tak for, at du ville læse med her. Vi håber, at du får succes med de strikkeprojekter du har givet dig i kast med. Og derudover skal du også have tak for dit besøg her på siden.

Hvis du kender nogen, der muligvis godt kunne tænke sig at komme i gang med strikning, så skal du være mere end velkommen til at henvise dem til vores side.

Author

Comments are closed.